Kosze na śmieci wykorzystywane w gastronomii

Gastronomia to dziedzina, w której każdego dnia produkuje się bardzo duże ilości różnorodnych odpadów. Zarówno w restauracjach, pizzeriach, jak i food truckach czy punktach typu fast food, konieczne jest odpowiednie przechowywanie śmieci, a następnie ich stosowne usuwanie.
zestaw mebli gastronomicznych

Gastronomia to dziedzina, w której każdego dnia produkuje się bardzo duże ilości różnorodnych odpadów. Zarówno w restauracjach, pizzeriach, jak i food truckach czy punktach typu fast food, konieczne jest odpowiednie przechowywanie śmieci, a następnie ich stosowne usuwanie. Warto przy tym pamiętać, że w przypadku lokali gastronomicznych odpady to kwestia regulowana w dużej mierze przez wymagania Sanepidu.

Już na etapie wyposażania lokali gastronomicznego należy zwrócić uwagę na dobór odpowiednich koszy na śmieci, które zapewniać nie tylko odpowiednie gromadzenie różnego rodzaju odpadów, ale również łatwość obsługi.

Najważniejsze cechy koszy na śmieci do użytku w gastronomii

Kosze na śmieci dla gastronomii tworzone są z uwzględnieniem różnorodnych resztek żywności. To właśnie pozostałości po jedzeniu powinny być usuwane jak najszybciej z pomieszczeń. Pojemniki na odpady gastronomiczne muszą być więc odpowiednio skonstruowane, aby zapewniać odpowiednia wytrzymałość, łatwość regularnego opróżniania, czyszczenia i dezynfekowania.

Na szczególną uwagę zasługują pojemniki stosowane w kuchniach, które powinny mieć specjalne zamknięcie, najlepiej samodzielnie zamykające dostęp do wnętrza po wyrzuceniu odpadków, np. z tzw. pojemnikiem wrzutowym. Jednocześnie nie powinny sprawiać zbyt dużego kłopotu podczas dezynfekcji wymaganej przez Sanepid. Podczas kontroli Sanepidu kosze muszą być zamknięte, szczególnie w części pomieszczeń kuchennych.

Kosze na śmieci muszą umożliwiać łatwe opróżnianie zawartości. Odpady w lokalach gastronomicznych powinny być usuwane regularnie, aby nie stanowiły bezpośredniego lub pośredniego źródła zanieczyszczeń. Kosze trzeba opróżniać po wypełnieniu 2/3 objętości pojemnika i zawsze po zakończonej pracy.

Kosze na śmieci dla gastronomii fast food w ofercie firmy Fobar

W ofercie firmy Fobar znaleźć można kosze na śmieci dla gastronomii fast food, które służą do gromadzenia odpadków i resztek jedzenia po zakończeniu konsumpcji przez Klientów. Są wyposażone w przemyślane rozwiązania, które zabezpieczają przed wydostawaniem się z wnętrza nieprzyjemnych zapachów, wysypywaniem się nadmiaru czy dostępem owadów. Posiadają nierdzewną, uchylną osłonę otworu wrzutowego, która spełnia wszystkie niezbędne wymagania sanitarne.

Posty powiązane